Házikedvencek beutazása: 

Kisállatokat Kuvaitba csak előzetes engedéllyel szabad behozni, amelyet a kuvaiti állategészségügyi hivatalnak megfelelő szerv ad ki (Public Authority of Agriculture Affairs and Fish Resources www.paaf.gov.kw), magyar állatorvosi igazolás és nemzetközi kisállat útlevél megléte ellenében. Egyes kutyafajtákat nem lehet az országba behozni (pl. pitbull, rottweiler, bulldog, sharpei).  Az ügyintézési idő akár 3 hónap is lehet, ezért érdemes a háziállat behozatalát a megérkezést követően elindítani. 

Munkavállalás: 

Kuvait Államban a munkavállalás és az ezzel összefüggő idegenrendészeti eljárások engedélyeztetése a leendő munkaadó – a helyi terminológiában: „szponzor” – aktív közreműködésével történik. A szponzorok egyaránt lehetnek magánszemélyek, cégek, különböző társadalmi szervezetek vagy akár az országban működő diplomáciai / konzuli képviseletek is.

A munkavállalás, majd a beutazást követően a tartózkodás engedélyeztetése az alábbi, egymásra épülő lépésekből áll:

1. Munkavállalási engedély kérelmezése a Szociális- és Munkaügyi Minisztériumtól (a szponzor feladata).

2. A Belügyminisztérium munkavállalási hozzájárulásának (ún. „No Objection Certificate”) beszerzése (a szponzor feladata).

3. A fenti két engedély birtokában a vízumkérelem benyújtása szintén a Belügyminisztériumnál (a szponzor feladata). A vízum kiállításának elengedhetetlen feltétele a munkavállaló büntetlen előéletét igazoló erkölcsi bizonyítvány megléte, valamint orvosi igazolás arról, hogy az érintett nem szenved fertőző betegségben, illetve szervezetében nem hordozza a HIV, a hepatitis „B” és hepatitis „C” vírusok egyikét sem.

4. Az országba érkezést követően a tartózkodási engedély beszerzése a Belügyminisztériumtól (a szponzor feladata). Az engedély kiállítását megelőzően a kuvaiti hatóságok minden kérelmezőtől ujjlenyomatot vesznek. 

Felhívjuk állampolgáraink figyelmét, hogy a munkavállalókat Kuvaitban megillető jogok lényegesen szűkebb körűek a hazaiaknál, illetve ezek érvényesítésének lehetősége jelentősen eltér a legtöbb európai ország gyakorlatától. A szponzoruknak szinte az élet valamennyi területén jelentős mértékben kiszolgáltatott munkavállalók gyakran szembesülnek emberi jogaik sérelmével, útleveleik elvételével és visszatartásával, munkabérük késedelmes – és nemegyszer a munkaadó által annak állítólagos többletköltségeire való hivatkozással önkényesen csökkentett összegű – kifizetésével, a magyarországi munkavédelmi előírásoknak egyáltalán eleget nem tevő munkakörülményekkel. Tekintettel arra, hogy a Kuvaitban történő munkavállalás önkéntes alapú, s az erre irányuló jogviszonyt a munkavállaló által leendő munkaadója felé tett munkavállalási szándéknyilatkozat alapozza meg, a két fél közötti esetleges későbbi munkajogi vitában hazánk kuvaiti nagykövetségének nincs joghatósága állást foglalnia, illetve a munkaadó által ígért feltételek utólagos be nem tartása esetén a konzuli segítségnyújtás keretei is rendkívül korlátozottak. 

Kérjük, minden esetben tájékozódjanak a jövőbeli munka feltételeiről és hátteréről, mert az illegális munkavállalás, vagy annak gyanúja esetén a külföldi állampolgárokat kiutasítás fenyegeti. Az illegálisan munkát vállaló ellen rendőrségi eljárást indítanak és az eljárás idejére (általában több nap) fogságban tartják, amelynek színvonala messze elmarad az európai fogvatartási körülményektől.

Vám:

Áruféleségek behozatalánál tiltott a fegyver, kábítószer és minden olyan gyógyszer, melynek komponensei közül bizonyosak tiltólistán szerepelnek. Vallási okokból ugyancsak szigorúan tilos pornográf termékeket, alkoholt, alkoholtartalmú élelmiszereket, illetve sertéshúst bármilyen formában bevinni az országba. Nagyobb értékű műszaki cikkek (pl. professzionális fényképezőgép, kamera) papírjairól, műszaki adatairól célszerű több (legalább angol nyelvű) fordítással ellátott másolattal rendelkezni.