• Üdvözöljük Magyarország Kuvaiti Nagykövetségének honlapján

  • Study in Hungary

    Tovább
  • Üzleti lehetőségek Kuvaitban

    Tovább
  • Konzuli ügyintézés

    Tovább

Misszióvezetői köszöntő

Kedves Látogató!

Köszöntöm Magyarország kuvaiti nagykövetségének honlapján.

Országaink nemzeti lobogói sokban hasonlítanak, nem véletlen, hogy diplomáciai kapcsolataink is oly hosszú időre ny

úlnak vissza. Egészen 1964-ig. Kuvait volt az első – és 1989-ig az egyetlen – állam az Arab-öbölben, amellyel diplomáciai kapcsolatokat létesítettünk. Az eltelt több mint fél évszázad alatt szerteágazó szerződéses, politikai és gazdasági kapcsolatrendszer épült ki a két ország között, így nyugodtan állíthatjuk, hogy Kuvait kiemelt helyet foglal el Magyarország közel-keleti kapcsolatrendszerében.

Magyarország fontos partnerként tekint Kuvaitra az Öböl-térségben. Értékeljük Kuvait kiegyensúlyozott politikáját, ami a jelenlegi világgazdasági helyzetben kiemelkedően fontos a régió biztonsága és stabilitása, illetve az energiaválság kezelése és az élelmiszerbiztonság javítása területén.

Kijelenthetjük, hogy a magyar-kuvaiti kapcsolatokat az elmúlt évtizedekben a történelmi barátság jellemezte. Magyarok a 80-as években, akik szakemberként kerültek ide és segítették Kuvait feljlődését, öregbítették Magyarország jó hírnevét. Büszkék vagyunk a Kuvaitnak az 1990-ben  nyújtott magyar támogatásra, amely az ország felszabadítására létrejött nemzetközi koalícióban való részvételünkben és az olajtüzek eloltásában való szerepvállalásunkban is megnyilvánult. Az országaink közötti kapcsolatok dinamikusan fejlődtek azóta is, s bízunk benne, hogy ez a kölcsönös tiszteleten alapuló, baráti viszony a jövőben még szorosabb lesz.

Nagykövetségünk legfontosabb feladatának tekinti, hogy elősegítse az országaink közötti sokrétű kapcsolatok elmélyítését, országunkat vonzóvá tenni mind a turisztikai, mind üzleti szempontból. A magyar-kuvaiti gazdasági kapcsolatok hagyományosan jók, folyamatosan törekszünk az együttműködés intenzitásának növelésére. Az utóbbi időszak tapasztalatai alapján nagy lehetőségek mutatkoznak az új, korszerű technológiákat kínáló magyar vállalkozások kuvaiti piacon történő megjelenésére, de az élelmiszeripar, vízgazdálkodás, közműépítés és turizmus területén is bőven látunk szabad kapacitásokat.

Jövőre ünnepeljük a Magyarország és Kuvait Állam közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 60. évfordulóját, melyet méltó módon kívánunk megünnepelni. Számos eseménnyel készülünk, ehhez kiváló keretet biztosítana a Kuwait Airways fővárosaink közötti közvetlen járatának elindítása.

Szabó András
nagykövet