Ideiglenes magánútlevél igénylése

1. Egyszeri hazautazásra jogosító ideiglenes magánútlevél kiállítása

Ha Kuvaitban a magyar állampolgár útlevelét vagy személyi igazolványát eltulajdonították, az elveszett, megrongálódott, vagy az okmány más okból utazásra nem használható, akkor ezt a tényt a lakóhely szerint illetékes rendőrségen be kell jelenteni. Amennyiben nem rendelkezik kuvaiti lakóhellyel, az eltulajdonítást szíveskedjék az eltulajdonítás helye szerinti rendőrségen bejelenteni.

Az útlevél, illetve a személyi igazolvány érvényességi idejének figyelemmel kísérése mindenkinek a saját felelőssége. Amennyiben a kérelem benyújtásakor a kérelmező nem rendelkezik érvényes vagy legfeljebb 1 éve lejárt útlevéllel, személyi igazolvánnyal, illetve érvényes állampolgársági bizonyítvánnyal vagy honosítási okirattal és a személyi adat- és lakcímnyilvántartó rendszerben sem szerepel mint magyar állampolgár, úgy hivatalból állampolgársági vizsgálatot kell lefolytatni az útlevél kiállításának érdekében. Ilyen esetben az útlevél eljárás ideje kb. 5-6 hónap.

2. Továbbutazásra jogosító ideiglenes magánútlevél kiállítása

Továbbutazásra jogosító ideiglenes magánútlevél kiállítására csak rendkívül indokolt esetben kerülhet sor a nagykövetség konzuli osztályán.

A tartósan Kuvaitban élő magyar állampolgároknak állandó biometrikus magánútlevelet kell igényelniük. Továbbutazásra jogosító ideiglenes magánútlevelet rendkívüli kivételes helyzetektől eltekintve nem állítunk ki. Rendkívül kivételes helyzetnek tekinthető a munkával kapcsolatos utazás szükségessége, illetve a már befizetett külföldi utazás. Ezekben az esetekben a munkáltatói igazolást, illetve az utazás befizetésének bizonylatát kérjük bemutatni a kérelem benyújtásakor.

Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy az ideiglenes útlevéllel – legyen az hazatérésre vagy továbbutazásra kiállított - Magyarországról ismét külföldre utazni nem lehet. Az ideiglenes útlevelekkel Magyarországra történt beutazás után a magyar állampolgároknak útlevelet vagy személyi igazolványt kell kérelmezniük, hogy ismét külföldre tudjanak utazni.

Az útleveleket Magyarországon soron kívüli (7 nap) sürgősségi (3 nap), illetve azonnali (24 óra) eljárásban is lehet kérelmezni, ezért – ha nagyon kevés idő áll már rendelkezésre az utazás előtt – javasoljuk, hogy Magyarországon nyújtsák be az útlevélkérelmüket. További felvilágosítást a Országos Telefonos Ügyfélszolgálaton keresztül kap:

Tel: 1818

Email: 1818@1818.hu

Külföldről: +36 (1) 550-1858